Viac info" />
  • Slovenčina
  • InfoMail
    Zadajte svoj e-mail a dostávajte bezplatne aktuálne správy z dopravy

    This MailChimp shortcode is now deprecated. Please insert the new shortcode to display this form.

  • Prihlásiť

Dopravný blog

Vždy aktuálne správy z dopravy

Dachser: Šumivá logistika z regiónu Champagne

Logistika pre taký citlivý a luxusný tovar, akým sú ušľachtilé šumivé vína a drahé liehoviny, musí byť na tej najvyššej úrovni. Pobočka Dachser vo francúzskom meste Remeš so skladom s veľkosťou 18 000 m2 spĺňa aj tie najnáročnejšie podmienky. Je tu inštalovaný chladiaci systém, ktorý umožňuje regulovať teplotu tak, aby sklad simuloval rovnaké prostredie, ako je v klasickej vínnej pivnici. O logistiku, colné konanie a služby s pridanou hodnotou sa potom starajú logistickí špecialisti, ktorí majú dlhoročné skúsenosti s týmto špecifickým segmentom trhu. Dachser dokáže absorbovať sezónne výkyvy v dopyte po šampanskom a prispôsobiť vychystávaciu a skladovú kapacitu skladu pre sezónne špičky. Svojim zákazníkom ponúka napríklad aj kompletizáciu displejov  alebo akčné príbaly, tzv. on-packs, a ďalšie služby s pridanou hodnotou. Okrem toho má Dachser aj oprávnenie (tzv. AEO) na zastupovanie svojich zákazníkov vo vybavovaní všetkých colných formalít týkajúcich sa spotrebnej dane.

Poskytovateľ logistických služieb Dachser väčšinou ako jeden z prvých pozná, ako sa trhy s tovarom jeho zákazníkov správajú. V prípade šampanského je najväčší odbyt počas sviatkov na konci kalendárneho roka a tiež počas Veľkej noci. Avšak výkyvy zaznamenávajú logisti v Remeši napríklad aj v období konania veľkých akcií svetového formátu, ako sú napríklad filmový festival v Cannes či zimná sezóna v preslávenom lyžiarskom stredisku Courchevel.

A kam tovar z Remeša mieri? S podielom takmer 55 percent konzumuje najviac šampanského Francúzsko. 25 percent šampanského sa vyváža do krajín EÚ a 15 percent do zvyšku sveta. Najdôležitejšími nakupujúcimi krajinami sú Anglicko, USA, Nemecko, Taliansko, Belgicko a Japonsko. Rusko a Čína sú v spotrebe šampanského na vzostupe a medzi krajiny, do ktorých Dachser šampanské exportuje, patria dokonca aj Spojené arabské emiráty.

Blíži sa koniec roka, a tak si je dobré pripomenúť, k čomu sa šampanské najčastejšie podáva. Tradične je to k dezertu, ale verte tomu alebo nie, servírovať sa môže pri akejkoľvek príležitosti. Pinot noir (Rulandské modré) sa hodí najlepšie k červenému mäsu, Chardonnay je zase perfektné k sladkému, ale pretože sa šampanské vyrába zo zmesi odrôd, môžete si ho užiť s akýmkoľvek pokrmom. Stále však zostáva luxusným šumivým vínom pre špeciálne príležitosti.

Zdroj: Transservice/Dachser

Foto: Dachser